<

House of Culture

Ouest was shortlisted, but not awarded, for the new House of Culture and Social Cohesion in Saint-Josse-ten-Noode, a heterogenous neighborhood of Brussels.

The competition's program consists of a social restaurant, cafeteria, polyvalent rooms, concert hall, social housing, etc. The project area concerned two different buildings facing two differents streets: an ancient cinema from the '50s and ex convent school from the beginning of 20th century.

The main idea of the project is to connect the streets, not creating a passage through the building, but from above, using the roof as a public space. On the one hand, the facade of the convent is opened to the street to welcome people, on the other hand, the cinemas funnel-shaped entrance is restored.

 
 
 
 

status : competition | unbuilt (short-listed but not awarded)
program : house of culture + social housing
area : 3000m2
location : Saint-Josse-ten-Noode, Brussels, Belgium
year : 2015
budget : 4 000 000 € exc. VAT
staff : stability + hvac : jzh & partners | acoustics : kahle | theater scenography : artsceno sarl

<